Size nasıl yardımcı olabilirim?

Yüksek karbonlu çelikler, alaşımlı çelik sınıfında bulunur, kullanılan hammadde içerdiğindeki yüksek karbon oranı nedeniyle yüksek karbonlu çelik tel şeklinde ifade edilir. Yüksek karbonlu teller bu noktada özel yapısı sayesinde pek çok alanda kullanılmaktadır. Piyasada daha çok yapı ve imalat sektöründe yüksek karbonlu telleri görmeniz mümkündür. Yüksek karbonlu çelikler, diğer çeşitlere kıyasla içeriklerindeki karbon miktarına bağlı olarak daha iyi sertlik, çekme ve akma direnci sağlar. Ancak süneklik diye ifade edilen uzama, kesit daralması ve darbe gibi durumlarda direnç azalmaları meydana gelebilir.

Yüksek karbonlu tellerin içerisinde bulunan karbon miktarı işlem detayı ile ilgili pek çok noktayı doğrudan etkiler. Bu anlamda yüksek karbonlu telin içerisindeki karbon miktarına göre şekil alma kabiliyetleri de değişiklik göstermektedir.

Patentli Yüksek Karbonlu Tel Nedir?
Paylaş

Karbonlu Çelikler Kaç Gruba Ayrılır?

Karbonlu çelikler birçok açıdan değerlendirildiğinde farklı değer ve özellikleri beraberinde getirir. Bu anlamda karbonlu çelikler üç ayrı grupta sınıflandırılmaktadır. Karbonlu çelikleri ve özelliklerini aşağıda bulabilirsiniz.

Düşük Karbonlu Çelik: Bu çelik çeşidi %0.20 seviyesine kadar içinde karbon bulunduran çeliklerin sınıflandırıldığı bir gruptur. Fiziksel özellikleri bakımından ise biçimleri yumuşak çelikler olarak değerlendirilebilir. Düşük karbonlu çelikler dünyadaki çelik üretiminin en büyük miktarını oluşturan gruptur. Daha çok yüzeysel olarak sertleştirme işlemleri uygulanabilen bir çelik türüdür.

Orta Karbonlu Çelik: Orta karbonlu çelikler, %0.20-0.45 arasında karbon bulundurmaktadır. Bu çelik grubuna ısı işlemi uygulayarak yeteri kadar sertleşmesini sağlayabilirsiniz. Orta karbonlu çeliklerin kullanım sahalarının başında makine imalat sanayisi yer almaktadır. İşlenme ve şekil alabilme kabiliyetleri düşük olduğu için ekstra bir özveri ile tüm uygulamaların yapılması oldukça önemlidir.

Yüksek Karbonlu Çelik: Yüksek karbonlu çelikler, %0.45 seviyesinden daha yüksek seviyede karbon taşımaktadır. Bu özelliği sayesinde yüksek karbonlu çelikler çeşitli uygulamalarla sertleştirilebilir. Kesicilik ve darbe direnci bakımından yüksek karbonlu çelikler diğerlerini geride bırakır. Ancak buna rağmen yüksek karbonlu çelikler şekil alabilmeye ve işlenmeye pek meyilli değildir.

Patentli yüksek karbon çelik tel, özel patentleme prosesi sonrası teknik özellikleri iyileştirilmiş, işlenebilirlik – tekrar çekilme kabiliyeti arttırılmış tellere verilen isimdir. Çelik teller arasında ürün kalitesinin en çok ön plana çıktığı ürün grubudur.

Soğuk Çekilmiş Tel Nedir? Galvanizli Tel Kullanımının Avantajları AB Yeşil Mutabakatı İçerisinde Karbon Salınımı Çalışmaları